Téli finomságokról szólva nem feledkezhetünk meg az italokról sem, meg amúgy is, elég a főzésből!
Adventi forralt bor
Elkészítés: 40-45 perc
Hozzávalók:
1,2 liter bor,,
10-12 dkg cukor (a bor savasságától függően),
1 rúd egész fahéj,
10 szem szegfűszeg,
10 szem szegfűbors,
Fél narancs
A bort a fazékba töltöm, hozzáadom a cukrot és a teatojásba rakott fűszereket. Az első forrásig melegítem, majd leveszem a tűzről, és a fűszereket kiveszem. A fél narancsot ekkor héjastól beleszeletelem, és minimum 10-15 percig hagyom benne ázni. Frissen, forrón a legfinomabb.
Forró fűszeres kapucínus
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók:
1 liter barna Kapucinus sör
3 dl minimum 50%-os meggy lé
1 narancshéja lereszelve! Kihagyhatatlan! A maradék narancs szeletelve kerül hozzá
1 citrom leve
2 evőkanál méz vagy cukor
5 kardamom mag
1 csillagánizs
5 borókabogyó (nyomd szét az ujjaddal)
1/2 vanília rúd (hasítsd fel)
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
1 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg
A hozzávalókat csak hevítsük fel (65 fokra), semmiképpen ne forraljuk fel, mert azon kívül, hogy az alkohol elillan még az íze is módosul. Hagyjuk állni egy tíz-tizenöt percre, majd hevítsük ismét. Ha kész, azonnal fogyasztható! A narancs darabokat semmiképpen ne dobjuk ki, nagyon finom!