Zöld út Tolna megyében

2014. február 24. 13:47 - Dél-Dunántúl

Borok, vizek, kúriák

A "zöld út" Szedres és Sióagárd között kanyarog majd, ahol a pincék és a természeti látnivalók mellett a kistérség 12 kastélya is útba esik. Az útvonalat a Leader-program támogatásával öt település - Tengelic, Szedres, Medina, Kölesd és Sióagárd - önkormányzata,  valamint egyesületek közösen jelölték ki.


12365.jpg
A 70 kilométeres útvonalhoz tavaszra információs táblák is készülnek. A látnivalók közé tartoznak a Tengelic környéki műemlékek - többek közt a Gindly-Benyovszki-, a Csapó-, a Schell- és a Jeszenszky-kastély -, a szedresi Bezerédj-kastély, útba esik a borjádi Petőfi-méhes, a Sass-kúria, a medinai Apponyi-kastély, de a Sió és a Sárvíz területén haladó útvonal érinti a sióagárdi, a medinai és a kölesdi pincéket is.

2007_05_01_.jpg

Szintén tavaszra készül el a szedresi Ős-Sárvíz tanösvény. A Ős-Sárvíz 14 hektáros vízfelületét hét kilométeres ösvény futja körbe, amelynek mentén pihenőhelyeket alakítottak ki, és információs táblákon a táj természeti értékeit, néprajzi hagyományait mutatják be. Az ős-Sárvíznél a folyó XIX. századi szabályozása előtt jelentős ártéri gazdálkodás - halászat, pákászat - folyt, a kirándulók megismerhetik az itt őshonos halfajokat, amelyek között a nyurga ponty és az arany kárász volt jelentős. A tanösvény egyik érdekessége, hogy a már elpusztult, Árpád kori Mortis (Martos) nevű település templomának helye a mellett halad el, amelyre szintén tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet.

A zöld út később több településsel is bővülhet, és a tervek szerint Gerjentől Pörbölyig tartó kerékpárúttal egészül ki a Duna árvízvédelmi töltésén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr745830717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása