Reneszánsz muzsika a ló árnyékában

2014. április 01. 10:00 - Dél-Dunántúl

Alig két hét, és megnyílik az a három pécsi helyszínen megrendezendő kiállítás, amely a megszokottól eltérő módon állít emléket a világhírű olasz polihisztornak. A tárlaton Leonardo da Vinci szenzációs találmányai alapján készült, pontos, korhű modellek, eredeti rajzok, kéziratok, valamint a modern kor multimédiás eszközei segítségével ismerhetjük meg az alkotásokat létrehozó elmét. A kiállításról már korábban beszámoltunk <<< ITT >>>

Ám a pécsiek addig sem unatkoznak! Alig másfél hete valami elkezdődött a Széchenyi téren. Munkából hazafelé ezt láttam:

IMG_0057.jpg

És ezt:

IMG_0058.jpg

 

Másnap reggel, munkába menet ez a látvány fogadott:

IMG_0061.jpg

De végül szombatra, elkészült a remekmű:

IMG_0063.jpg

Szóval a Ló: városunk főterén építették fel a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza-ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) körülbelül 8000 liter vizet tettek.

A kiállítás másik két helyszínén: többek között megtekinthető lesz Leonardo automobilja, melynek szerkezetről számos, téves rekonstrukció készült korábban, az évszázadok során. A most látható modell hűen mutatja be a korabeli, zseniális tervet, három, különböző méretű modell formájában is.

A pécsi Leonardo-kiállítás 2014. április 15-től szeptember 30-áig tekinthető meg a Széchenyi tér (Sforza-ló) mellett két helyszínen: a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), valamint a JPM Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.). Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óra között (hétfő: szünnap)

De addig is: reneszánsz ruhákba öltözött zenészek középkori muzsika kíséretében vonulnak fel minden nap délután öt órakor az Irgalmasok útján a Széchenyi térre, hogy kicseréljék a kiállítás tájékoztató táblája mellett lévő zászlót. A múlt pénteki, első „őrségváltáskor” a csütörtökön kitett, 19-es számú zászlót cserélték 18-asra.

Zászlócsere-Leonardo-001-927x1024.jpg

Zászlócsere-Leonardo-001-4-1024x682.jpg

Zászlócsere-Leonardo-001-3-1024x682.jpg
Mindez azt jelenti, hogy már csak ennyi nap van hátra a Leonardo-kiállításig.

Sforza, akarom mondani Forza, vagyis Irány Pécs!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr895887032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása