„Büszke és irigy vagyok egy szép és nagyszerű úrra, akit Rippl-Rónai Józsefnek hívnak az emberek idelenn és az angyalok odafenn…”

2014. május 06. 11:18 - Dél-Dunántúl

A fenti idézet Ady Endrétől származik, és íme a nagy találkozás:

kaposvar.jpg

Miért Rippl-Rónai? Hogy jön ide Kaposvár? Nézzük csak:

Rippl-Rónai József, a magyar festészet kiemelkedő alakja

“Rippl volt az egyetlen, aki friss, eleven vért hozott a magyar piktúrába, s idehaza ő egy személyben minden volt, ő volt a magyar piktúrának Cezanne-ja, Gauguin-ja még az is, amit jobb értelemben vett impresszionizmusnak lehet nevezni, még Vuillard, Bonnard stb. is. Ő egymaga volt a reakció az akadémiával és Nagybányával szemben, ő maga jelentette nálunk azt az arisztokratikus mozgalmat, amely a naturalizmus hűhója mellett csendben a legnagyobb meglepetéseket készítette elő. (Fülep Lajos)

festok-varosa-hangulatfesztival-3-l.jpg

Rippl-Rónai és Kaposvár
A Róma Villában lakott Rippl-Rónai József, a magyar festészet kiemelkedő alakja. E nagy művész 1861. május 23-án született Kaposváron a Zárda utcában. A magyar művészetben példátlan közönségsiker, képvásárlási láz vette körül Rippl-Rónait. 1908-ban árverés útján vásárolta meg Kaposvár szélén a szőlősgazdák övezetében, parkos ligettel körülzárt emeletes nyaralóépületet gazdasági házakkal, szántóval és legelővel. Egy Gundy György nevű pesti operaénekes ízlése nyomán formálódott ki 1868-tól, negyven éven át. A Róma Villa nevet is Gundy adta neki, mivel a ház a Róma-hegyen állt.

Kaposvár - Festők Városa - Rippl-Rónai Fesztivál

Kaposvár Megyei Jogú Város nagy rendezvényei közül legnagyobb figyelemmel és támogatással rendezi meg világhírű festőinek és képzőművészeinek emlékére a Rippl-Rónai Fesztivált, a Festők Városa Hangulatfesztivál jogutódját.

Összművészeti jellegénél fogva bemutatja a kortárs művészet legjavát, képzőművészeti értékeit, nagy klasszikus alkotókat, amelyet komoly,- és könnyűzenei, népművészeti és folklór programokkal színesít. Nem titkolt szándék és cél, hogy Kaposvár legnagyobb festőjéről elnevezett fesztivált megismerje ország-világ, Rippl-Rónai szellemi-képzőművészeti-kulturális öröksége a kulturális turizmus célpontjává váljon. Ennek megfelelően szerveződik a négy nap programja.

termalfurdo-kaposvar-festok-varosa-hangulatkiallitas_20130521105305.jpg

A tartalmában megújuló rendezvénysorozat megőrzi hangulatát. A 4 nap programjainak helyszínei Kaposvár belvárosán kívül a festőóriás Róma-hegyi villája, a Rippl-Rónai Emlékház. A belváros hangulatosan kiépített utcáin találkozhatunk helyben alkotó kortárs képző,- és iparművészekkel, utcatárlattal, performance előadásokkal, utcaszínházzal, mozgóképszínházzal, részt vehetünk nemzetközi művészeti konferencián, a nagyszínpadon és a pódium színpadon hallgathatunk világzenét, bluest, jazzt muzsikáló együtteseket, népszerű szólistákat.

IMG_8160.JPG

A fesztivál képzőművészeti jellegéhez hűen nemzetközi testvéri kapcsolatokra építve csíkszeredai Márton Árpád, Székelyföld legnagyobb festőjének kiállításával nyílik a Vaszary Képtárban (az Agórában). A Róma Villa Látogatóközpontjában Rippl-Rónai József I. világháborúnak emléket állító, egy kofferben, vázlatfüzetben megtalált Issy L’ Eveque-i rajzok kerülnek kiállításra. Kiemelt, együttműködő partnerek közül a MÁV Nosztalgia Kft. korabeli hangulatot idézve Rippl vonatot indít Kaposvárra a fesztivál idején. A 2014-ben új névvel debütáló fesztivál igyekszik hozzájárulni Kaposvár város kulturális örökségének országos és nemzetközi ismertségéhez.

FYI: Rippl-Rónai Fesztivál 2014. május 22-25.!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr616125069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása