Kulcs a szívedhez - Szekszárd

2014. május 20. 10:00 - Dél-Dunántúl

A nemzetközi bortrendek alakulásának köszönhetően az utóbbi években itthon is egyre keresettebbek a könnyen fogyasztható, gyümölcsös ízekkel hódító borok. Ennek a borfogyasztói szemléletnek pedig jelentős szerepe van a szekszárdi borok növekvő népszerűségében.

Mindennek jogosságát egy, a borvidék kínálatát felvonultató borbemutató keretei között bizonyítják a szekszárdi borászok május 23-án Budapesten.

takler.jpg

Az immár nyolcéves hagyománnyal bíró, tavasz végi fővárosi borkóstolónak a szekszárdi borászok 2014-ben új nevet adtak: Szekszárdi – kulcs a szívedhez. Az elnevezés arra utal, hogy a borvidék boraiban rejlő szerethetőség nem új keletű, a modern bortörténelemhez kapcsolódó érdem, hiszen Hamvas Béla már 1945-ben így írt a szekszárdi borokról A bor filozófiája című könyvében: „A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében…”

Mindennek megvalósulásához a borvidék klimatikus és földrajzi adottságai mellett a borászok szemléletmódjára is szükség van. A helyi pincészetek az érvényesülés lehetőségét abban látják, hogy szívesen és büszkén készítenek a szőlőből származó gyümölcsös illatokat és ízeket középpontba állító borokat. Nem véletlen, hogy a borvidék egyediségét a kadarkán, a kékfrankoson és a szekszárdi bikavéren keresztül látják megmutathatónak. E három bortípus jellemzője, hogy bár magas minőségű tételei megfelelő körülmények között tárolva sokáig érlelhetőek, többségük már fiatal korában jól fogyasztható.

bodribor.jpg
Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a szekszárdi borok kapcsán így nyilatkozik: „Szoktuk mondani, hogy az angyalok az Úr dicsőségére Bachot játszanak, de a saját örömükre biztosan Mozartot. Valahogy így vagyunk a szekszárdi borokkal is. Lehet, hogy más borvidék vörös szépségeire több pontot adunk, de legelőször általában a szekszárdi palackok ürülnek ki. S akad-e valaki, aki Mozart zsenialitását megkérdőjelezhetné? Ez vonatkozik a fiatalos kadarkákra és kékfrankosokra éppúgy, mint számos komolyabbnak mondott, de feltétlenül hosszabb kort dicsőségben megélt tételekre is. Ma már lehet beszélni az Iván-völgy, a Baranya-völgy, a Porkoláb-völgy, a Szeleshát vagy a Görögszó karakteréről. Tanuljuk a szekszárdi dűlőket, és bízunk benne, hogy a termelők legalább olyan komolyan veszik ezt a játékot, mint a fogyasztók.”

Mindezekről a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezhetnek azok a borkedvelők, akik május 23-án ellátogatnak a Corinthia Hotel Budapestben megrendezett borvidéki borbemutatóra. A Szekszárdi – kulcs a szívedhez elnevezésű esemény keretein belül 17:00-21:00 között lehet megkóstolni húsz helyi pince és egy pálinkaház három-három tételét.

ros.jpg

Kiállító pincészetek:
Bodri Pincészet
Dúzsi Tamás Pincéje
Eszterbauer Borászat
Fekete Borpince
Ferger Módos Borászat
Fritz Pincészet
Heimann Családi Birtok
Mészáros Borház
Németh János Pincészet
Remete Bor
Schieber Pincészet
Sebestyén Pince
Szeleshát Szőlőbirtok
Szent Gaál Pincészet
Takler Pince
Tüske Pince
Tűzkő Birtok
Twickel Szőlőbirtok
Vesztergombi Pince
Vida Családi Borbirtok

Kiállító pálinkaház:
Brill Pálinkaház

Belépő elővételben: 5 500 Ft
Belépő a helyszínen: 6 000 Ft
A belépő magában foglalja a kiállított borok kóstolását, valamint egy, a Szekszárdi Borászok Céhének emblémájával ellátott kóstolópoharat.

A jegyvásárlással és a rendezvénnyel kapcsolatban további információkat talál a www.kulcsaszivedhez.hu oldalon.
/Sajtóközlemény/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr576169689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása