Lassan véget érnek az őszi nagy betakarítások; ideje körülnézni, mi található a kamrában...egy gesztenye gurul a lábam elé.
Ha gesztenye: akkor a zengővárkonyi szelídgesztenyés
A Zengővárkonyi szelídgesztenyést nagy valószínűséggel mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát Rockenbauer Pál "Másfélmillió lépés Magyarországon" című filmsorozatából. Az 1974-ben védetté nyilvánított zengővárkonyi szelídgesztenyés különösen júniusi virágzásakor nyújt felejthetetlen látványt, de késő ősszel is kihagyhatatlan élmény a lehullott, színes levelek tengerében sétálni. A hagyomány szerint az első fákat a törökök elől menekülő magyarok ültették, így egy egész sor famatuzsálem csodálható meg a gesztenyésben.
A szelídgesztenye az egyik olyan, amely a legtovább él a Földön, viszonylag idősen, akár 1000 évig is elél, és 20 évesen lesz "ivarérett", azaz akkor terem először. A rómaiak úgy tartották, ahol a szelídgesztenye megél, ott jól lehet élni. Zengővárkony pont egy ilyen hely.
Zengővárkonyt a pécsváradi apátság alapító levele szerint Szent István királyunk adományozta a monostornak, azóta a két település története szorosan összefonódik. Talán a legerősebb a "kálomista búcsú", azaz a Pécsváradi Leányvásár.
Zengővárkonyi tájház (Fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Horváth Gábor)
A község három kiállítással is büszkélkedhet: tájházában festett, virágozott, kék bútorok láthatók mennyezetes, csöngettyűs ággyal. Szalmakincstára a szalmából készült tárgyakon keresztül mutatja be a népi alkotóművészet és kreativitás csodáit. Míves Tojás Múzeuma Európában is ritkaságnak számít. Nincs még egy ilyen kiállítótér, ahol a világ minden tájáról láthatunk hímestojásokat. Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjtő 19 ország 55 tájegységéből válogatta össze a múzeum darabjait.
De visszatérve a kamrára és a gesztenyére...
Gesztenyéből nemcsak sült gesztenyét, és gesztenyepürét lehet készíteni, számos ízletes, finom étel készíthető a segítségével. Ha már Zengővárkonyban, Pécsváradon járunk, érdemes betérni a vár István király éttermébe, és megkóstolni valamelyik gesztenyés finomságot.
Az egyiknek a receptjét mi is ismerjük:
Leányvásár szüzei (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Horváth Gábor)
Leányvásár szüzei
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók:
- 80 dkg sertés szűz (vad szűzből is finom),
- 15 dkg vaj,
- 25 dkg gesztenyepüré (cukrozatlan),
- 5 dl 30%-os tejszín,
- só, ízlés szerint,
- bors, ízlés szerint,
- 1 dl extra szűz olívaolaj,
- 1 csokor petrezselyem.
A szűzérméket sózzuk, borsozzuk. Vajon és olívaolajon készre pároljuk. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a gesztenyepürét, majd tejszínnel felöntjük és simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk, friss petrezselyemzölddel megszórjuk. Tálaláskor a tányérra rendezett érméket a gesztenye szósszal meglocsoljuk. Burgonyakrokettel tálalhatjuk.
Ugye mindenki kedvet kapott egy kirándulásra Zengővárkonyba, vagy esetleg a főzésre?