"Püspökvár titkai - a Püspöki Palotától a Dzsámiig"

2014. december 05. 10:00 - Dél-Dunántúl

Az "egyszerű halandó" el sem tudja képzelni, hogy az 1009-ben, bizony, már több mint ezer éve (!) alapított pécsi püspökség mennyi titkot, rejtett értéket tartogat. Püspökei között olyan méltán híres személyeket találunk, mint Janus Pannonius a humanista költő, vagy Szent Mór, az első bencés szerzetesből lett egyházi méltóság.

PĂccs_Barbakán_LátnivalĂłk_Kalmár Lajos_03_a.jpgA Pécsi Püspökség titkai (fotó: Barbakán, Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Kalmár Lajos)

A pécsi püspökség határai messze kiterjedtek, és jövedelmezőségüket tekintve is előkelő helyet foglaltak el. II. Ulászló királyunk idejében a birtok 20.000 aranyat termelt évenként. Ezen kincsek felújítására, látogathatóvá tételére pályázott az egyházmegye két évvel ezelőtt, és a felújítások lassan véget érnek.

A munkálatok során felújították a Pécsi Székesegyház déli tetőszerkezetét, és a híres négytornyú bazilika dél-keleti tornyát is. Ezáltal egy teljesen új kilátó született, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Mecsekre és Pécs történelmi belvárosára.

PĂccs_Bazilika_LátnivalĂłk_KörtvĂclyesi LászlĂł_LĂcgi panoráma_a.jpgPécs város szimbóluma, a négytornyú Bazilika (Fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Körtvélyesi László)

Az 18. század végéről származó Püspöki Magtár is teljesen megújult. Tavasztól nyílik az épületben az új látogatóközpont, és innen indulnak el majd a vezetett túrák, melyeken minden ide látogató megismerheti a Pécsi Püspökség múltját és jelenét. Ugyanitt, a két alsó pinceszinten borászati kiállítás is található.

A Magtár pincéjéből a Püspöki Palotába "titkos átjáró" vezet, amely a földalatti és a vértanú egyháznak, a kommunista éra egyházi üldözéseinek állít emléket. A Palotába érve pedig a püspökök életével ismerkedhetünk meg enteriőrökön, berendezési tárgyakon keresztül.

A régi kanonoki házban, azaz a Kanonoki Palotában kapott helyet a kincstár számos értékes műtárggyal, festménnyel és szoborral.

A püspökség a zarándokokra is gondolt. A Székesegyháztól alig néhány méterre fekvő Zarándokház 11 szobájában akár 33 zarándok is elszállásolható.

PĂccs_Gázi Kászim pasa dzsámija - Belvárosi PlĂcbániatemplom_LátnivalĂłk_Kalmár Lajos_WU0Z1098Kupola_a.jpgGázi Kászim pasa dzsámija (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Kalmár Lajos)

Pécs városának egyik legismertebb szimbóluma, a négytornyú Bazilika mellett, szintén a Pécsi Püspökség tulajdonát képezi. Gázi Kászim pasa dzsámija, azaz a Belvárosi Plébániatemplom altemplomát megnyitották, így tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett látnivalói.

Végezetül, de nem utolsó sorban a felújítások a legendás Csontváry Múzeumot is érintették. Homlokzata megújult, és belsőépítészetileg is átalakították a kiállítótervet, valamint a belső kertet.

Bár a Pécsi Püspökség már matuzsálem, hiszen 2014-ben ünnepelte fennállásának 1005. évfordulóját, mégis, a jövőt építi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr526948545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása