Zrínyi emlékezetére

2015. november 19. 10:12 - Dél-Dunántúl

Éppen tegnap, azaz november 18-án volt egészen pontosan 351 éve, hogy a már életében hősként tisztelt államférfi, kitűnő hadvezér, költő értelmetlen halált halt. Hogy egy vadkan terítsen le egy katonát, aki egész életét török háborúk kereszttüzében töltötte?

vadkan.jpgZrínyi halála (fotó forrása: hir24.hu/tudomany)

A baleset egy vadászat alkalmával történt, amikor is Zrínyi Miklós egy megsebzett vadkan nyomába eredt egyedül. Az állat olyan súlyos sebeket ejtett rajta, hogy egész egyszerűen elvérzett, így találtak rá a társaság tagjai. Többekben felmerült a kérdés; vajon merénylet áldozata lett a bán? Tény, hogy akkoriban a császári udvarral nem volt túl jó viszonya, nem tetszett nekik a törökök elleni túlzott aktivitása; ő volt a vasvári béke egyik legnagyobb kritikusa. Persze bizonyítást sosem nyert az összeesküvés elmélet, tehát baleset volt, ezt mondjuk ma is.

Nem kevésbé híres dédapja, Zrínyi Miklós száz évvel korábban halt hősi halált Szigetvárnál - egészen pontosan 98 évvel, mert az ostrom 1566-ban volt, míg az ifjabbik Zrínyi 1664-ben távozott az élők sorából - , melynek 450. évfordulója jövőre, azaz 2016-ban lesz.

dsc_0199.jpgHagyományőrzők "ostroma" (fotó forrása: Zrínyi "1566" Turisztikai Egyesület)

Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepe 2016 februárjában kezdődik majd. Az emlékév során tudományos összejövetelek, régi zenei együttesek, korhű íjászversenyek és vadászatok, Zrínyi-lakomák, rockmusical és opera is színesíti majd a programot. Ám kétségkívül az egyik legnagyobb durranásra az év második felében kerül majd sor, amikor a hagyományőrzők eljátsszák az 1566-os szigetvári ostromot, főként azt a momentumot, amikor a 300 főre fogyatkozott magyar sereg, élén Zrínyivel kilovagol a várból, s hősként feláldozza életét.

Történelmi szempontból még egy fontos momentuma volt az ostromnak. Itt lelte halálát 1566. szeptember 6-án (két nappal a kirohanás előtt) I. Szulejmán szultán a katonai ostromtáborban. Az uralkodó belső szerveit itt temették el, mely fölé türbét emeltek, és a későbbiekben épült mellé egy dzsámi, egy derviskolostor és kaszárnya is. Az elmúlt néhány évben régészek egy csoportja hatalmas lelkesedéssel kezdte el keresni a szultán síremlékét. A legújabb sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy mára már ráleltek a türbe lehetséges helyszínére. Megtalálták az árokrendszert, egy derviskolostorhoz hasonló épületet és egy harmadik ingatlant is, feltehetően katonai barakk maradványait. Azt feltételezik, hogy a korabeli források által jelölt, s általuk keresett épületcsoportot találták meg.

Az emlékévre készülve Szigetvár török kori emlékei teljesen megújultak. Idén új látogatóközponttal gyarapodott a szigetvári vár, és elkészült az új múzeumi bemutatóterem, valamint a felújított dzsámi és minaret is. Megszépült a Török Ház, és előkészület alatt áll a Magyar–Török Barátság Park bővítése is.

És még egy apró adalék: a Történelmi Animációs Egyesület gondozásában 2016-ra elkészül a szigetvári ostromot és Zrínyi Miklós hősi halálát bemutató animációs film is, melynek trailere már most elérhető a legnagyobb videómegosztó portálon.

Nincs más hátra, mint előre: 2016-ban irány Szigetvár!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr828090736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása