Ma ünnepeljük Victor Vasarely születésnapját!

2013. április 09. 10:33 - Dél-Dunántúl

0aebf4ac844bbf71b4c234c0881f969fb1371db2.jpgVásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1906. április 9-én született Pécsen. Őt tekinthetjük az optikai festészet, vagy "op-art" legjelentősebb képviselőjének, mind életműve, mind számos elméleti munkája révén, amelyekben egyebek között a mozgást úgy jellemzi, mint ..azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak. Ő az a festő, akinek a művei előtt megállva erős késztetést érzünk, hogy hozzányúljunk a képhez. Megtapogassuk, hogy valóban sík-e a felület, ott ahol kidudorodni, vagy besüppedni látjuk az optikai csalódás következtében.

A Vasarely Múzeum Pécs egyik leglátogatottabb, legismertebb kiállítóhelye. A megnyitása óta el­telt 31 évben mintegy 2 millió látogatót fogadott. Több százezer azoknak a száma, akik a gyűjt­eményből Magyarországon és külföldön megvalósult Vasarely-kiállításokat megtekintették.

24071.jpgA kiállítás a korai idők Bauhaus-hatású, analitikus-geometriai grafikától az építészet irányába nyitó op-art művekig felöleli teljes művészetét. Itt láthatók többek között a világhírű "Zebra" alkotások is.

A múzeumban különálló egységben megtekinthetőek Vasarely felesége, Spinner Klára 30-as, 40-es években készült Bauhaus ihletettségű művei, valamint Jean Pierre Vasarely (Yvaral) apja munkásságának szellemiségét továbbvivő alkotásai is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr115213002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása