Különleges tanösvény és őshonos erdőfelújítás a Gemenci erdőben

2013. május 13. 09:51 - Dél-Dunántúl

Forgó-tó tanösvényrészlet - Gemenc Zrt. (1280x960).jpg

Őcsényi általános iskolások több éve tanulmányozzák a Gemenc Zrt. erdőfelújítását

Új és izgalmas élményeket ígérő tanösvényt tekinthettek meg pénteken délelőtt az őcsényi általános iskolások a Gemenci erdőben. A kirándulást ajándékba kapták, hiszen a területet jól ismerő nyolcadikosok már négy éve működnek együtt a Gemenc Zrt. szakembereivel a „Hogyan lesz itt erdő?”elnevezésű program keretében. A most ballagók átadták a stafétabotot az alsóbb évfolyamosoknak, akik továbbra is részt fognak venni az erdőgazdaság természetvédelmet előtérbe helyező munkájában.

2008_ültetnek az őcsényi ötödikesek - gemenc Zrt. (1280x1048).jpgA Gemenc Zrt. a 2008/2009-es tanévben az őcsényi 5. osztályos általános iskolás diákokkal indított el egy őshonos erdőtelepítési programot, melynek során a diákok részt vettek a faültetési munkákban és egy tanösvény kialakításában. A „Hogyan lesz itt erdő?” elnevezésű program keretében a Gemenci Erdei Vasút keselyűsi megállója melletti „Őcsény 30C” erdőrészlet felújítását az általános iskolások közreműködésével kezdte el a 2008-as év őszén a Gemenc Zrt. Erdész szakemberek iránymutatásával, feladatlapok segítségével, és fotók készítésével a gyerekek először felmérték az erdőfelújításra kijelölt területet (élővilág, növényzet, terepviszonyok), majd decemberben részt vettek a faültetés szép és tanulságos munkájában is. A területen a régi nemes nyár állományt őshonos fehér nyár fafajra cserélte le az erdőgazdaság. Az erdő a tervek alapján elegyes lett. Vénic-szillel elegyítették a fehér nyarat az erdész szakemberek. Ez a fafaj őshonos, és kiváló a második lombkoronaszintbe. Az akkori munkálatok során az üres vágásterület felújítását végezték el. 2009-ben az erdőrészletben - kapcsolódva a Hollós 2009_tanösvény_avatas  (960x1280).jpgLászló emlékévhez - egy olyan tanösvényt alakítottak ki a híres gombász tiszteletére, amelynek segítségével az elkövetkező években a látogatók végigkísérhették egy új erdő létrehozásának és fejlődésének az állomásait. A most nyolcadikos tanulók ballagás előtt még egyszer meglátogatták erdejüket, sőt velük jöttek az alsóbb évfolyamos gyerekek is, akik továbbra is részt vesznek a munkálatokban.  

Miután a diákok megtekintették az erdőrészletet, a Gemenc Zrt. Szekszárdi erdészetének munkatársai bemutatták az új tanösvényt, amely a kisvasút Gemenc-Dunaparti megállójától indul és a Forgó-tó partjára vezet, bemutatva a gemenci ártér különleges állat- és növényvilágát.

www.gemenczrt.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr575297760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása