Ma kezdődik a Zsolnay Fesztivál!

2013. május 16. 09:11 - Dél-Dunántúl

II.jpgAhogyan az I. Zsolnay Fesztivál, így az idei is zenés fel- illetve kivonulással veszi kezdetét 16 órakor a Széchényi térről a Zsolnay Negyedbe. A felvezető csapat és rezidens hangulatfelelős ezúttal a romániai Fanfara Transilvania lesz. Tarts velünk a fesztivál első mulatságától az utolsóig, vegyél részt a zenés felvonuláson!

És ami lesz ma még:
17.00 "Kerülj képbe - lépj kapcsolatba" - kiállításmegnyitó
A kiállítás a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke által meghirdetett kreatív pályázat anyagaiból jött létre.
17.00 Sörfőzdei relikviák - kiállításmegnyitó
Kevesen tudják, hogy a sörfőzde, a sörfőzés Pécs iparának egyik legrégebbi, még a Zsolnay Porcelángyár születésénél is korábbi szereplője. A pécsi sörfőzde máig őrzi a kezdeti időszak és a 20. század során keletkezett plakátokat, sörcímkéket és mindazokat a sörgyártáshoz kapcsolódó relikviákat, amelyekből megismerhetjük mi is az iparág a kultúrtörténeti emlékeit.
18.00 A sörfőzés titkai - előadás
A Pécsi Sörfőzde szakemberei – Szögedi László sörmester és Vert József gasztronómiai fejlesztési vezető
– mesélnek a sörkészítés őstörténetéről, európai fejlődéséről és a ma ismert jellemző sörtípusokról.
18.00 Gitárkoncert
A Művészeti Kar végzős gitárművész hallgatóinak koncertjén ízelítőt kaphatunk a negyedben tanuló zeneművész hallgatók munkájából.
19.00 Cseh Tamás emlékest
Cseh Tamás, Bereményi Géza és Novák János Ady-dalait előadja az Ad Libitum Együttes. A 70-es, 80-as években az Ad Libitum együttes kísérte Cseh Tamást a 25. Színházban, illetve vidéki turnék alkalmával.
20.00 Hoppart társulat: Szörprájzparti - lakásszínházi előadás

„Van egy csajom, vagyis volt egy csajom a Damjanich utcában és egy másik a Rumbach Sebestyénben. A Rumbach Sebestyén azt hiszi, hogy a Damjanichban lakom, a Damjanich meg hogy a Zichy Jenő utca valahányban. És igazából hol laksz? Itt. Mától. De erről... erről a fekete lyukról, erről senki nem tud. Csak te... meg a Nyúl.”
20.00 Che Sudaka (E)
A Che Sudaka fellépései kihagyhatatlanok: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus előadója Spanyolországnak.
A barcelonai utcazenekar tagjai 2000-ben még papírok nélkül, illegális bevándorlókként érkeztek Argentinából és Kolumbiából, majd hihetetlen gyorsasággal hódították meg Európát. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár, és elektronikus kütyük. Zenéjükkel, ami tele van életvidámsággal, a bevándorlók sanyarú helyzete mellett, mindennapi életük gazdagságára hívják fel a figyelmet. A Che Sudaka remekül példázza, hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki - sőt, élőbb, mint valaha.
20.30 Retro Sörmozi - Sörgyári Capriccio

Jiři Menzel örökérvényű filmje a sör és az élet szeretetéről. Sörgyári idill, szeretetreméltó figurák, varázslatos
képek, melyet jottányit sem veszítettek bájukból az utóbbi harminc évben. A 20-as évek cseh kisvárosának magával ragadó világa most az ArtÉr Kávézóban elevenedik meg.
22.00 Fanfara Transilvania (RO)
A zenekar 10 tagja több generációnyi roma zenész új nemzedékét képviseli. Zeneszeretetük hagyományaikkal
együtt apáról fiúra öröklődött. A Fanfara Transilvania igazi balkán muzsikát játszik, amelyben a tradicionális dalok és az újabb világzenei számok egyaránt helyet kapnak. Repertoárjuk rendkívül sokszínű, melyben a román népzenének, valamint a Goran Bregovic- és Boban Markovic-feldolgozásoknak egyaránt helye van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr385302676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása