A Bor és Gasztronómia Kiváló Európai Képviselője címet adományozta az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) Pécs városának.
A 2003-ban alakult CEUCO azoknak a városoknak, szervezeteknek, borászatoknak, éttermeknek ítéli a díjat, amelyek nagy súlyt fektetnek a kulináris hagyományok életben tartására, ápolására, azok megismertetésére.
Az indoklás szerint Pécs olyan város, ahol a gasztronómia, a kulináris értékek, a művészetek és a történelmi örökségek eleven, izgalmas egységet alkotnak: a belvárosi múzeumok, vendéglők, ókeresztény, reneszánsz és török kori emlékek, délies napfény, rengeteg csábító kávéházi és éttermi terasz és egész évben zenei, irodalmi, képzőművészeti események adják össze az utánozhatatlan „pécsi fűszerkeveréket".
A legjobb európai borászat címét Tiffán Ede, a legjobb európai étterem címét Gere Attila Mandula Étterme kapta.