Gőzgombócot vegyenek! Mondjuk Geresdlakon...

2013. október 07. 10:00 - Dél-Dunántúl

Geresdlak_Gőzgombóc Fesztivál_Rendezvények_Ismeretlen fotós_Étel_a.JPG

A 2013. október 12-én megrendezésre kerülő VII. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál igazi fesztiválhangulatot ígér, ahol nemcsak a geresdlaki gőzgombóc készítésének titkait ismerhetjük meg...

A program délelőtt főzőversennyel kezdődik, ahol az előre benevezett csapatok saját receptjeik alapján változatos formában (sütve, párolva, édesen, káposztaágyon, stb.) készítik el a gőzgombócot. Az érdeklődőknek lehetősége van megtekinteni a gőzgombóc elkészítésének minden fázisát, kérdezhetnek, tanulhatnak a csapatoktól. Az elkészült ételeket zsűri bírálja el, ahol mindig helyet kapnak a korábbi győztes csapatok tagjai is. A legjobban elkészített étel mellett több kisebb díj is kiosztásra kerül (pl. legrégebbi teríték, legötletesebb csapatnév, legidősebb csapattag, legfiatalabb csapattag, legvidámabb csapat, legtávolabbról érkezett csapat).

Geresdlak_Gőzgombóc Fesztivál_Rendezvények_Ismeretlen fotós_Ételek2_a.JPG

Mi is az a gőzgombóc?

A közép- és délnémet nyelvterületek lakóinak jellegzetes tésztaétele a Hefeknödel, szószerinti fordításban 'élesztős gombóc'. Elnevezése, elkészítési módja és felhasználása tájanként változó. Igy pl. Hessenben, mindenekelőtt Fulda környékén és a Rhön-hegységben, amely átnyúlik Thüringia déli és Bajorország északi részére is (Würzburg irányába), Hefeknödel és Hefeklöße néven ismert. A hagyományos változatát itt általában cukor nélkül készítik, gőzön főzik, főtt szárított gyümölccsel, kompóttal vagy szilvalekvárral főételként tálalják (Baumgart 1990: 59-60, Scherenberg-Stier 1994: 97). Heidelbergben és környékén a gőzgombóc neve Dampfnudel és édes kelt tészta az alapanyaga; tálalás előtt vanília- vagy csokoládésodóval öntik le és általában desszertként fogyasztják. Ausztriában Germknödel (Germ = élesztő) néven ismert az étel, gőzben vagy forró vízben főzik ki, szilvalekvárral töltik és fogyasztás előtt a gombócokat vanília öntettel vagy olvasztott vajjal öntik le és porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Főételként és desszertként is kínálják.

Geresdlak_Gőzgombóc Fesztivál_Rendezvények_Ismeretlen fotós_Gőzgombóc_a.JPG

Délután folyamatos műsorkavalkád szórakoztatja az érdeklődőket. Sok helyi és környékbeli fellépő követi egymást. A fellépők között mindig helyet kapnak a helyi iskolások és óvodások, akik alkalomhoz illő műsorral készülnek a rendezvényre.
Idén a helyi, nagysikerű, nívós csapatokon kívül (Pacsirtakórus, Rezeda táncsoport, Misina tánccsoport) Inhoff Ede trombitaművész, Tina Anders osztrák énekesnő, Orosz Zoltán harmónikaművész, Balogh Zoltán gitárművész és Maksa Zoltán humorista szórakoztatja a nagyérdeműt. És még nincs vége! 18 órakor a legendás Csík Zenekar koncertje várja az érdeklődőket!
További információ: www.gozgomboc.hu 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr925540998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása