A magyar festészet napja

2013. október 16. 10:00 - Dél-Dunántúl

2013. Október 18-án ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe.

nagykep.jpg

Idén Szerbia díszvendégségével rendezik meg október 14. és 25. között országszerte és a határon túl sok tucat ingyenes programmal a 12. Magyar Festészet Napját, amely számos helyszínen megemlékezik a 160 éve született Csontváry Kosztka Tivadarról is.

A magyar festészet magányos óriásának, Csontváry Kosztka Tivadar műveinek kiállítását Pécsen tekinthetjük meg. Csontváry a plen-air egyik legjelentősebb képviselője, a Magányos cédrus, vagy a Görög színház Taorminában c. művek megalkotója. A művész pályája másfél évtizedig tartott, alkotásainak száma alig haladja meg a százat, mégis ő a modern, posztimpresszionista festészet egyik legjelentősebb képviselője.

Zebranasz_vasarely.jpg

Ha már festészet, akkor nem mehetünk el a pécsi születésű Vásárhelyi Győző mellett sem. Victor Vasarely az op-art formavilágát létrehozó művész állandó kiállítása vársounk egyik legrangosabb gyűjteménye. A pécsi múzeum kiállítása a korai idők Bauhaus-hatású, analitikus-geometriai grafikáktól az építészet irányába nyitó op-art művekig felöleli csaknem a teljes művészetét. Itt láthatók többek között a világhírű "Zebra" alkotások is.

pecs.jpg

A Vasarely Múzeummal egy utcában a Modern Magyar Képtár a nagybányai festőiskola alapítóinak műveiből, a századforduló kiemelkedő képzőművészeinek munkásságából (pl. Rippl-Rónai) és a Nyolcak alkotásai mellett (pl. Pór, Czóbel) az 1920-as évek avantgárdja (pl. Moholy-Nagy) és a szentendrei művésztelep munkáiból nyújt kitűnő áttekintést.

74DD5544FDA5E83B570C4C6A6D5E07D3.jpg

Pécs világát meghatározza az itt élő és alkotó kortárs művészek igen nagy száma és aktivitása.
A város főterének egyik legimpozánsabb épületében, az egykori Nádor Szálló helyén a Nádor Galéria a város különböző kortárs művész csoportjait mutatja be. Szomszédságában pécsi művészek design tárgyainak különleges enteriőrű üzlete. A Parti Galériában a kortárs képzőművészeti kiállítások mellett egyéni hangulatú etnorégiség bolt is működik.

Ha festészet, hát irány Pécs!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr895562980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása