Megújul a Máriagyűdi Kegyhely!

2014. január 13. 10:39 - Dél-Dunántúl

mariagyud.jpg

Összesen 525 millió forintból, javarészt uniós forrásból újul meg a következő két esztendőben a máriagyűdi zarándokhely teljes környezete és a kegytemplom. Többek között felújítják a kegytemplomot, átépítik annak orgonáját, új térburkolattal látják el a zarándokhely központját, végrehajtják a szabadtéri oltár teljes rekonstrukcióját.

Az utóbbi években egyre többen vállalják a zarándoklást, s a kegyhelyek egész Európában reneszánszukat élik. A Pécsi Egyházmegye célja, hogy a szakrális központhoz érkezők megfelelő kiszolgálásban részesüljenek, szép, megújult környezet fogadja őket.

Mariagyud-2.jpg

A szükséges javítások mellett új attrakcióként a szabadtéri oltár és a templom mögötti domboldalon található Fájdalmas Szűzanya szobor közötti sétányt is kiépítik, kerti padokkal, világítással ivókutakkal látják el. A két méter széles, 800 méter hosszú sétány alaprajzában egy hatalmas, térbeli rózsafüzért képez majd le.

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándokút csomópontja, végpontja. A rómaiak idején is lakott településen 1333-ban már plébániatemplom állt, s a török időkben is folyamatosak voltak a keresztény istentiszteletek. A településen előbb 1689-ben, majd 1706-ban is Mária-jelenések történnek, ezért két alkalommal is kegyszobor került ide, 1738-tól pedig tömeges zarándoklatok indultak el a kegytemplomhoz. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította.

17287-passio-mariagyud-2013.jpg

A kegytemplomot a rendszerváltást követően újították fel komolyabban: új tetőt, toronysisakot, fűtést, padlózatot, freskókat kapott. XVI. Benedek pápa 2008-ban a kegytemplomnak basilica minor címet adományozott, ami tovább gazdagította a kegyhely liturgikus életét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr415755965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása