Gyógyhellyé minősítették Szigetvárt

2014. január 29. 09:30 - Dél-Dunántúl

Ha meghalljuk Szigetvár nevét, legtöbbünknek elsőre Zrínyi Miklós ugrik be, a hős várkapitány, aki a végsőkig harcoló magyar és horvát katonáival a török elleni küzdelmek jelképévé lett. Az ő neve fémjelzi a város legjelentősebb rendezvény sorozatát, a szeptemberben tartandó Zrínyi Napokat.

Szigetvár_Szigetvári-vár_Hangulatok_Horváth-Gábor_GAB3550_a.jpg                          Szigetvári vár

Történelem, természet és víz teljes összhangban

1566-ban Zrínyi 2300 fős végvári csapatával 34 napig állta Szulejmán szultán 65 ezres török seregének ostromát, majd megadás helyett a várat maga mögött felégetve rohant ki, szembe az ellenséggel. Az eredetileg egyszerű toronyvár az évszázadok során alakult erődítményrendszerré. A rommá lőtt és felgyújtott Szigetvár várát a törökök újraépítették, máig látható dzsámit és minaretet is emelve. A vár sok rombolás és átépítés után is megőrizte 16. századi földvár jellegét.

Szigetvár – mely méltán nyerte el a Civitas Invicta, azaz Leghősiesebb Város címet -  nem csupán történelmi emlékekben gazdag, de kiváló természeti adottságokkal is rendelkezik. A zselici dombság déli lankáin mesés túraútvonalakat és jó borokat találhatunk.

Szigetvári Gyógyfürdő_DSC9659_60_61Adjust.jpg                          Szigetvári Gyógyfürdő

A város szívében, a vár szomszédságában található az impozáns Gyógyfürdő, mely kupolájával és tornyaival a török kori műemlékeket idézi. 62 fokos hévíze Magyarország egyik legjobb minőségű és legmelegebb gyógyvize. 9 medencéje 1700 négyzetméternyi vízfelülettel minden korosztály számára tartogat élményeket.

A kiemelt gyógyhely minősítés alapja a Gyógyfürdő. Magyarországon ezt megelőzően 17, a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-dunántúli Régióban pedig mindössze egy települést, Harkányt nyilvánították gyógyhellyé.

Szigetvár_Szigetvári-Gyógyfürdő_Gyógy--termál---és-strandfürdők_Horváth-Gábor_KülsőGAB-1039_a.jpg                          Szigetvári Gyógyfürdő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr675787675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása