Újabb két címmel lett gazdagabb a Dél-dunántúli régió!

2014. május 26. 10:00 - Dél-Dunántúl

Rippl-Rónai József emlékháza az "Év kiállítása"

01rippl_ronai_villa.jpg

Az "Év kiállítása" pályázatra idén országosan 18 intézmény 19 kiállítást nevezett be, köztük a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum Rippl-Rónai József emlékháza, a Róma-villa. A verseny második fordulójába már csak 6 jutott be, s végül Kaposvár nyert!

A magas szakmai színvonalon, interaktív elemekkel bővített új állandó kaposvári kiállítás a kis villaépületben a Rippl-Rónai műveit bemutató tárlaton túl a különálló festőműhellyel, a hangulatos kerttel és a nemrég elkészült látogatóközponttal igazi kulturális központtá vált mára!

A villa szobái a művész saját bútoraival és nyolcvan képével kerültek berendezésre, hűen tükrözve az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált. A tárlat hűen adja vissza a festő intim paradicsomát, alkotói környezetét, ahol szívesen és gyakran látta vendégül barátait, ismerőseit. Így a művész festményein felül a látogató betekintést kaphat a körülményekről, amelyben Rippl-Rónai alkotott.

Hungarikum lett a Zsolnay Kulturális Negyed

zskn2_1.jpg

Kimagasló építészeti és ipartörténeti jelentősége, egyedülálló komplexitása elismeréseként 2014. május 16-án a Hungarikum Bizottság szarvasi ülésén a Hungarikumok közé emelte az 1853-ban alapított Zsolnay Manufaktúra területén jelenleg működő pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet. Magyarország legnagyobb "kulturális holdingja", a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. immár két Hungarikum minősítéssel büszkélkedhet, hiszen 2013-ban az általa fenntartott Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője is megkapta e kitüntető címet.

A pécsi gyárhoz közvetlenül is kötődik ilyen elismerés: márciusban a Zsolnay porcelán és kerámia érdemelte ki a Hungarikum címet.

A Zsolnay Negyed területén jelenleg 15 védett műemlék épület, 85 szabadtéren elhelyezett kerámia és beépített építészeti elem valamint 3 új épület található. A terület különlegesen kapcsolódó összetett funkciói miatt egyfajta közép-európai "kulturális etalon", melyben egyszerre van jelen a hagyomány és a modernitás.  A Zsolnay Kulturális Negyed kiemelkedő szerepet játszik a város és a régió közművelődési, oktatási életében, a Zsolnay családhoz és a gyárhoz kapcsolódó hagyományőrzésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr386184048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása