Pécsváradi Leányvásár

2014. október 06. 10:00 - Dél-Dunántúl

Megérett a gesztenye, lassan az újbor is lekerül a pincékbe....kezdődik a Pécsváradi Leányvásár!

Szekszárd_Petrits Mézeskalács_Petrits Szilveszter_mézeskalács_gyertya_WU0Z8473.jpgFotó: Petrits Mézeskalács (Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft., fotós: Kalmár Lajos)

Pécsvárad 1966 óta szervezi meg a népszerű hagyományra épülő rendezvényt, évről-évre egyre gazdagabb programmal. A szokást a környék református fiataljai teremtették. Lukács napján (október 18.), vagy az azt követő szombaton találkozót szerveztek, ahová a környék fiataljai, közeli és távoli rokonok érkeztek csapatostul. Az első este bállal zárult, amely igazi ismerkedő, szerelemébresztő alkalom volt a fiatalok számára. Másnap került sor a pécsváradi vásárra, ahol megvásárolhatták a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajtuk egy-egy ki nem mondott vallomással...

Pécsváradi Leányvásár
2014. október 16-19.

10609549_754803624590943_7549670556247626138_n.jpgFotó: Hagyományőrző együttesek bemutatója (Fülep Lajos Művelődési Központ, Pécsvárad)

A Pécsváradi Leányvásár programjai

2014. október 16. csütörtök
A fesztivál első napján kiállítás megnyitók várják a Pécsváradra érkezőket. A könyvtárban 14 órakor a "Népmesék" című kiállítás, 16 órakor a Művelődési Központban a "Levelek" kiállítás megnyitója veszi kezdetét.

2014. október 17. péntek
Varga Éva "Egy tanár ékszerei" című kiállítását Polák Judit textilművész nyitja meg a Művelődési Központban.

2014. október 18. szombat
Most kezdődik igazán a fesztivál! A délután a Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjével kezdődik, majd ezt követően hagyományőrző néptáncegyüttesek és népdalkörök lépnek a Szentháromság téri színpadra. 15 órától "A furfangos királykisasszony" bábelőadás kezdődik, az "Ízek tere - Borok tára" pedig tárt kapukkal vár minden vendéget.
Szombat este lesz a "nagy" Leányvásári bál is, mégpedig a Karawanka zenekar közreműködésével.

2014. október 19. vasárnap
A napot menettánc nyitja reggel 9 órakor, amelyet ismét hagyományőrző csoportok bemutatkozása követ. Ezután délutánig a gyerekeké lesz a főszerep. Megnyitja kapuit a Mocorgó Játszópark, 11 órakor pedig Benedek Elek "Prücsök" című bábelőadása látható a Galóca Bábtársulás előadásában.
Délután kerül sor a Leányvásár Szépe és Legszebb Párja választásra! A környék fúvószenészeiből alakult 100 tagú Zengő-rezek Sárközi össztánccal szórakoztatja a nagyérdeműt.

A fesztivál hétvégéjén kézműves bemutatók és foglalkozások, valamint kirakodó vásár is lesz a Kossuth Lajos utcában. Hátha valakinek szüksége lesz egy-egy mézeskalács szívre...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr26754933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása