Akadálymentes városoknak járó különdíjat kapott Kaposvár

2015. december 21. 13:29 - Dél-Dunántúl

Az Európai Bizottság Access City díja 2010 óta jutalmazza azokat az ötvenezer főnél nagyobb lakosú városokat, amelyek élen járnak az élet minden területének akadálymentesítésében, és ezzel élhetőbbé teszik lakóhelyüket.

_dsc5896.jpgBraille-írásos belvárostérkép (fotó: Magyar Turizmus Zrt.

A díj az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbé vált, mára több mint 200 város jelentkezett a megmérettetésre, köztük a somogyi megyeszékhely, Kaposvár is.

A város több, mint 25 éve folyamatosan fáradozik azon, hogy 65.000 lakosa, köztük a fogyatékkal élők és természetesen a turisták számára is, a mai kor követelményeinek megfelelő, élhető környezetet biztosítson:

A belvárosi gyalogoszóna és a közterületek akadálymentesítése már 1989-ben megkezdődött, így mára akadálymentesített, hangosbeszélővel ellátott gyalogátkelőhelyek, taktilis jelek, talapzat nélküli, körbejárható szobrok segítik elő a városi időtöltést.

A látnivalók 90%-a akadálymentes, a belváros térképe tapintható, audio guide készülék segíti a látássérülteket, jelnyelvvel, felirattal ellátott DVD várja a hallássérülteket a város akadálymentes bejárattal, taktilis jelekkel, indukciós hurokkal ellátott Tourinform irodájában.

Kaposvár kulturális intézményeinek zöme, köztük a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ is könnyedén megközelíthető, Braille-írásos információ, beépített indukciós hurok várja a vendégeket.

Nemcsak a belvárosban élőket és az idelátogató vendégeket szolgálja ki a város. A háziorvosi rendelők 3/4-e, oktatási intézményeik jelentős hányada akadálymentes bejárattal rendelkezik, és mindegyikük rendelkezik esélyegyenlőségi tervvel.

Itt működik az ország hét siket iskolájának egyike, amelynek múltja egészen 1897-ig nyúlik vissza. Ekkor alapították ugyanis társadalmi adakozásból a siketnémák intézetét.

dsc_9227.jpgAkadálymentes a helyijáratú buszok 100%-a (fotó: Kaposvár MJV Önkormányzata)


Ami pedig a közlekedést illeti: 2015 decemberére teljes helyi járatú buszflottájuk alacsonypadlós, CNG hajtású, így a napi harmincötezer utas is akadálymentesen utazhat. Emellett a város intézményeinél, a buszmegállókban, kerékpárutak mentén összesen 928 kerékpár tárolására alkalmas kerékpártámasz található.

Kaposváron nemcsak hangzatos szó, hanem hagyomány a fogyatékkal élők társadalmi elfogadása, integrációjuk segítése. Ezt az elkötelezettséget már korábban is jutalmazták. 2012-ben a Fogyatékos Szervezetek Tanácsa Hozzáférhető Város címet adott Kaposvárnak, 2013-ban pedig a település lett Magyarország legakadálymentesebb desztinációja az Európai Kiváló Desztinációk (EDEN) versenyén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr748188232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása