Vendégváró Rinya mente

2015. december 23. 10:00 - Dél-Dunántúl

Ha az ország déli, mediterrán régiójára gondolunk, elsősorban Pécs, Harkány és a Villány-Siklósi Borút jut mindenki eszébe. Egy elfeledett, de az utóbbi időben ismét szárnyra kapó térség tárta szélesre kapuit az újdonságra, a megszokottól eltérő élményekre vágyó vendégek előtt.

A Belső-Somogy sík vidékén járunk, ahol a tájat a térség névadója, a Rinya-patak erecskéi hálózzák be. A környék rendkívül változatos, és a néhány méter térszintkülönbség a növénytakaró sokféleségét eredményezi. Gyönyörű erdők, gazdag vadállomány, jelzett túraútvonalak, vadasparkok színesítik a kínálatot. Itt fog áthaladni az Eurohorse hálózat is, amely a lovas túrák útvonalait hívatott megjeleníteni.

69cfe6a105edc61f7296ea873a8eed46_1.jpgA Petesmalmi Vidrapark egyik kis vidrája (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Természeti látnivalók, túrázás

A kistérségben található a Dél-dunántúli régió öt állami erdészetének egyike, a Kaszó Zrt., amely 2012 óta ökoturisztikai látogatóközponttal várja látogatóit, ahol Belső-Somogy növény- és állatvilágát, a természetes élőhelyeket - kiemelve a védett és ritka fajokat, valamint az erdészek és vadászok munkáját mutatja be. Tanösvényük, a Dr. Marián Miklós sétány 2014-ben "Az Év ökoturisztikai létesítménye" tanösvény kategóriájában a 3. helyezést érte el. Kaszó és a Baláta-tó csodálatos világát bejárhatjuk gyalog, kerékpárral, sőt akár erdei kisvasúttal is!
Nem messze innen egy igazi vidraparadicsomot találunk. A Nyugat-Európából már csaknem eltűnt menyétféle ragadozó remek búvóhelyet talált a vidéken. A Petesmalmi Vidraparkhoz tartozik egy tanösvény is, melynek megfigyelőkunyhóiból az élővilág megzavarása nélkül figyelhetjük meg a vidrák mozgalmas életét.
Lábod közelében a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdei Iskolájának tanösvényei, erdei tornapályája bújnak meg. Az erdőn keresztül sétálva, vagy két keréken gurulva felkereshetjük a Nagysalléri Vadasparkot is, ahol a gímszarvasok, dámszarvasok, őzek és muflonok tucatjaiban gyönyörködhetünk.
A térségben magánerdészet is működik. A Somogyszob közelében fekvő Mocz és Társa Magánerdészet a vadásztatás, az erdei szállás és 20 hektáros vadasparkja mellett erdei iskolával és oktatási központtal is rendelkezik.

d8f8aefae137f14bb1f67b70e3d203a8.jpgGyékényesi Kotró-tó (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Szabadidős lehetőségek, fürdőzés

A Rinayamenti kistérség központjában, Nagyatádon két fürdőt is találunk. A 110 éves gyógyfürdőben 742 méter mélyről feltörő, 51 Celsius fokos minősített gyógyvíz várja a gyógyulni vágyókat, míg a strandfürdőben pezsgőfürdős termálmedence, úszómedence, gyermekmedence és csúszdák várják a kikapcsolódni vágyókat.
A kistérség nyugati sarkában, Gyékényesen egy egészen különleges bányató, a Kotró-tó csábít úszásra, horgászásra, sőt búvárkodásra(!) is. Az 1920-as években kavicsbánya működött itt, és ennek köszönhetően a víz rendkívül tiszta. A tó körül több helyen lehet bérelni vízibiciklit, csónakot, és az utóbbi időben a vitorlások is megjelentek a tavon. Az egyéb vízi sportot kedvelők sem fognak itt csalódni: a tavon engedélyezett a motoros csónakok és a jetski-k használata is.

6619f0e478105882c459e1ec95545194.jpgNagyatádi Hadipark (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Történelem, kultúra

Egy idegen tájon járva szinte kötelező program a helyi történelem, a hagyományok megismerése. Nagyatádon a városi múzeum megtekintése után térjünk be a város turisztikai központjába, ahol a Tourinform iroda mellett olyan állandó kiállítások várják a látogatókat, mint a nagyatádi nyomda története, a nagyatádi mesteremberek vagy a katonatörténeti kiállítás, amely az országban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. A városkában hadipark is található. Itt főként nagyméretű haditechnikai eszközöket, tankokat és egyéb harci járműveket nézhetünk meg.
A Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep és Szoborpark fafaragványai messze földön híresek; 1957 óta, azaz csaknem 60 éve nyitott ki kapuit a nagyközönség előtt.

4d87df2ff7851009801c753a9ce6d9c4.jpgSomogyi csirkepaprikás (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Gasztronómia

Ennyi látnivaló és aktív időtöltés után nincs más hátra, mint megkóstolni a helyi specialitásokat. Például a rinyamenti gulyáslevest, aminek a pikáns ízesítésű burgonya gombóc a különlegessége. Vagy a somogyi csirkepaprikást, amelyet somogyi gánicával tálalnak. Nagyatád egyik legnívósabb szállodájában olyan ételeket is kóstolhatunk mint a tarmócai töltött hús (tojásos ragus töltelékkel), a rinyaparti marharagu (buncek vörösborban párolva), vagy a bodvicai fokhagymacsülök babos káposztával. 

Még nem tudjuk, merre induljunk jövőre? Irány Nagyatád és a Rinyamente!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr288191314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása