Megújult a sellyei Draskovich-kastély arborétuma!

2014. október 17. 10:00 - Dél-Dunántúl

Az európai uniós támogatásból megvalósult rekonstrukció keretében a Draskovich-kastély 7,5 hektáros franciaparkjában pótolták a bokrokat, fákat és gazdagították, amúgy is gazdag, mintegy 350 fafajtát bemutató növényállományt. A látogatók tájékoztatását információs táblák segítik.

Sellye__Hangulatok_Horváth-Gábor_OrmánságGAB7871_a.jpgFotó: Sellye (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Horváth Gábor)

Sellye a Dél-Dunántúl déli központja, az Ormánság fővárosa. A közel háromezer fő lakossággal büszkélkedő kisváros Baranya megye legfiatalabb városa, 17 évvel ezelőtt kapott városi rangot. Fénykorát Mátyás király idejében élte, birtok- és egyházi központ volt.

Az eredetileg a Batthyány-család birtokában lévő kastélyt és a hozzátartozó parkot az 1800-as évek elején kapta nászajándékba a Draskovich-család. A kastély parkja ma már arborétum, 1965-ben lett természetvédelmi terület botanikai értékei miatt. Számtalan ritkaságot találhatunk itt: 240 lombhullató, 115 örökzöld fafajtát. Olyan ritkaságok élnek itt, mint a mamutfenyő, a balzsamfenyő, a jegenyefenyő vagy a japánakác.

Sellye_Tájház,-Kiss-Géza-Ormánsági-Múzeum_Látnivalók_Csonka-Károly__a.jpgFotó: Kiss Géza Ormánsági Múzeum (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Csonka Károly)

A Nemzetközi Festő- és Faszobrász Alkotótáborokban készített alkotások közül 11 faragott szobor nyert itt otthonra. És az igazi kuriózum, hogy az itt élő gímpopuláció a Draskovich-féle Sellyei Vadaskertből származik, a II. világháború végéről. Őzállományának minősége is átlag feletti, és nagyon keresettek a jól szervezett vaddisznóhajtások is. Jellemző vadászati mód a lesvadászat, a területen mintegy 200 db magasles található.

A közel két éve tartó munkálatok számos újítást hoztak. Öntöző hálózatot építettek ki, füvesítettek, felújították a park gyalogútjait, helyreállították a kastély déli homlokzata előtti kőkorlátot, a lépcsőket, virágtartókat és a filagóriát is. A felújítás során természetesen az állatvilágra is gondoltak. Az arborétum etetőkkel, denevér- és madárodúkkal, süntanyákkal gazdagodott.

Kórós_Református-templom_Látnivalók_Csonka-Károly_Belső_a_1.jpgFotó: Festett fakazettás református templom Kóroson (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Csonka Károly)

Sellye és az Ormánság megér egy kirándulást! Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkjának meglátogatása után érdemes meglátogatni az Ormánság Múzeumot. A múzeum épületében Kiss Géza, a névadó tudós-lelkész életét és munkásságát, valamint az Ormánság népművészetét mutatják be. Az udvaron pedig egy kis skanzen látható a vidék legjellegzetesebb épületeivel, köztük egy talpasházzal.

Kitűnő kiindulópont a kisváros kirándulásokhoz is. Elérhető közelségben fekszenek az Ormánság országszerte híres festett fakazettás református templomai (Adorjás, Kóros, Drávaiványi, Kovácshida), Drávasztára műemlék katolikus temploma, de csodás kirándulásokat tehetünk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Dráva-parti érintetlen természeti területeire is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr396794207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása